ADVIEZEN VAN EEN “ERVAREN” BASISSCHOOLOUDER

Met haar oudste zoon die naar de brugklas gaat, eentje naar groep 7 en de kleinste die op het punt staat om naar de kleuterschool te gaan heeft Claudia Bruckner behoorlijk wat basisschoolervaring. 

Terwijl ik bij het uitzwaaien van mijn zoon in groep 8 stond keek ik in m’n ooghoeken naar de tranen en het nerveuze gedrag van de ouders van wie de eerstgeborene op het punt stond aan de basisschoolreis te beginnen. Ik realiseerde me dat het niet alleen een grote stap is voor de kinderen maar ook voor de ouders die nieuw terrein betreden. Dit is wat ik hen zou willen meegeven:

MAAK JE NIET DRUK OM DE KLEINE DINGEN

Aantekeningen gaan verloren, kinderen gaan in hetzelfde outfit naar school als gisteren (omdat je geen tijd hebt gehad om het te wassen) en je beste bedoelingen voor een 100% gezonde lunchbox zijn voor niks geweest. Ontspan, we doen ons best. De eerste schoolperiode is voor ouders een even grote mijlpaal als voor de kinderen. De basisschool is een hele nieuwe wereld – een eigen ecosysteem waarin je wordt ondergedompeld. Om het meeste uit de basisschooljaren van je kind te halen moet u zoveel mogelijk betrokken zijn bij het schoolrooster. Help mee op excursies, woon af en toe sportdagen en vergaderingen bij. Je kinderen zullen het waarderen en uiteraard de leraren en het schoolbestuur ook. Het verbaast me te moeten bekennen dat ik het echt leuk vind om ouder op de basisschool te zijn. 

REGELMAAT

Ik geef toe dat ik hiermee in de loop der jaren heb gesjoemeld. Met regelmaat in de ochtend en middag verloopt alles soepeler. Kinderen zijn vaak moe als ze naar school gaan waardoor regelmaat ervoor zorgt dat alles blijft draaien. En regelmaat helpt om instortingen te voorkomen (bij zowel de kinderen als ouders!).

WERK SYSTEMATISCH

De hoeveelheden aan papier die meegegeven worden aan de kinderen naar huis is absurd. Dit verraste me enorm omdat ze overal een systeem voor hebben. Echter voor het checken van de rugzakken op school(aan)tekeningen moet je je gezond verstand gebruiken en stel jezelf de vraag: moet alles bewaard blijven?!.

VOLG HET SOCIAL MEDIA ACCOUNT VAN DE SCHOOL

Word lid van de Facebook-pagina van de school en/of download de app die ze gebruiken om informatie met ouders te delen. Ouders met kinderen in hetzelfde jaar kunnen zelfs een Facebook-subgroep of app aanmaken. Dit is een geweldige bron om aan informatie te komen over het reilen en zeilen in de klassen van je kind(eren).

EERST TOT 10 TELLEN EN DAN ……..

Je kinderen komen thuis met horror verhalen. Klinkt vaak zo dramatisch. Een leraar heeft wellicht iets gezegd in de klas of een klasgenoot heeft je kind pijn gedaan. Probeer voordat je naar de school rent om verhaal te halen meer informatie te verkrijgen via een aantal betrouwbare bronnen. Als er een echt probleem blijkt te zijn bespreek dit dan met de leraar. Er kunnen nu eenmaal dingen gebeuren. Open communicatie en houding zijn de beste manieren om met de school samen te werken en ervoor te zorgen dat het “probleem” wordt aangepakt. Houd er rekening mee dat de school ook het beste voor je kind wilt.

NIET ELKE LERAAR IS GEWELDIG

Over het algemeen zijn leraren op de basisschool geweldig maar het zijn ook maar mensen. Ze hebben hun eigen karakter en leerstijlen. Je kunt een keer een leraar treffen waar je weinig vertrouwen in hebt. Mijn kinderen en ik vonden bepaalde leraren fantastisch terwijl andere gezinnen dagelijks ruziënd bij de leraar wegliepen. Dit alles maakt deel uit van het opbouwen van zelfredzaamheid bij je kind en het leren omgaan met verschillende karakters. We kunnen tenslotte niet altijd kiezen met wie we willen samenwerken. Als er onoverbrugbare conflicten zijn of je denkt dat jouw kind wordt benadeeld praat dan met de schooldirecteur over eventuele aanpassingen.

MAAK VRIENDEN MET ANDERE OUDERS

Dit is iets waar ik niet aan had gedacht toen ik basisschoolmoeder werd. Ik maakte me meer zorgen over het sociale leven van mijn kind dan over het mijne. De vrienden die ik in de beginjaren heb gemaakt zijn achteraf het meest waardevol gebleken. Ze helpen met de avondvierdaagse, herinneren me aan belangrijke datums, moedigen mijn kinderen aan bij evenementen waar ik niet aanwezig kan zijn en zijn er vaak voor mij tijdens de ups en downs in het leven. Extra bonus –> onze kinderen zijn goede vrienden, dus de speelafspraakjes zijn ook leuk voor de volwassenen!

OVER CLAUDIA

Claudia Bruckner is freelanceschrijver en moeder van drie onstuimige jongens. Als ze niet wordt afgeleid door social media of door het drinken van grote hoeveelheden thee loopt Claudia hard langs de stranden bij haar om de hoek.

jongenskleding hoodie sweater Vingino
De waardering van www.skurk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 245 reviews.