Verzorging en persoonlijke hygiëne bij kinderen

Gezondheidsdeskundigen wereldwijd benadrukken het belang van basishygiëne tijdens de coronaperiode. Kinderen houden ervan om te springen, te spetteren en te spelen om zo de wereld om hen heen te ontdekken. Echter in deze ongekende tijd is het van groots belang om kinderen veilig en gezond te houden. Hieronder staan vijf tips over hoe je kinderen het belang van persoonlijke hygiëne in kunt laten zien en toch alles kunt geven:

Handen wassen: Laat je kind op jonge leeftijd vertrouwd raken met het handen wassen. Help ze met handen wassen en om de handen schoon te houden. Leer ze om handen te wassen voor en na het eten en ook na elke speelactiviteit, niet alleen buitenshuis. Gebruik zeep die bedoeld is voor de kinderhuid. Probeer om het regelmatig handen wassen leuk te houden door er een spel van te maken of door belonen. Wees creatief als het op basishygiëne aankomt.

Douchen en baden: Hoewel jonge kinderen deze activiteit misschien niet zelfstandig kunnen doen is het raadzaam om kinderen twee keer per dag te douchen of te laten badderen. Laat dit een vast onderdeel zijn van hun ochtend en bedtijd ritueel. Leer de kinderen om zelf hun lichaam te wassen en af te drogen. Nu ze nog jong zijn heb invloed op het gedrag dus praat ook met ze over persoonlijke hygiëne. Zodra de pubertijd aanbreekt zal dit onderwerp eerder leiden tot discussies.

Schone kleren: Aangezien de kleren van de kids al snel onder de vlekken zitten is het zinvoller om proberen te voorkomen dat er vlekken op komen. Lukt dat niet leer ze dan de viezigheid op een juiste manier van hun kleding te verwijderen. Laat ze zelf schone kleren aantrekken. Kies voor kleding die vaak gewassen kan worden zonder vorm of kleurverlies, ook voor jouw gemak als ouder. Moedig kinderen aan om elke dag hun eigen outfits te kiezen. Koop kleding die makkelijk te mixen en matchen is.

Schone nagels: Onreine en lange nagels zijn een voedingsbodem voor ziektekiemen. Kinderen hebben jouw hulp nodig bij het knippen van de nagels. Breng ze bij dat het kort en schoon houden van de nagels belangrijk is. Maak er een maandelijkse activiteit van zodat je kind er niet tegen op kijkt. Beloon indien nodig.

Mondhygiëne: Goed poetsen is een vaardigheid die een kind op jonge leeftijd onder de knie moet krijgen. Twee keer per dag poetsen, één keer in de ochtend en een keer voor het slapen gaan moet de dagelijkse routine zijn voor je kind. Maak er een leuke activiteit van, bijvoorbeeld door ze een Jokie & Jet tandenborstel uit te laten zoeken. Laat ze video’s zien met hun favoriete personages die ook hun tanden aan het poetsen zijn. Het allerbelangrijkste is dat je zelf het goede voorbeeld geeft als ouder.

De waardering van www.skurk.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 221 reviews.