Welk huisdier past het beste bij mijn kind(eren)?

Een huisdier voor je kind?! Ik herinner me de lol die ik en mijn zus hadden bij het kiezen van een tweetal cavia’s, Puk en Muk. Het waren schattige ‘piepende’ beestjes die makkelijk te onderhouden waren.

Ook hebben we huisdieren gehad die niet geschikt waren voor ons – denk aan kikkers, kreeften en ja zelfs gekko’s in een terrarium. Hoe kom je erachter of een huisdier geschikt is voor jouw kind?

Voordat we onze lijst met mogelijkheden verkennen is het belangrijk om na te denken over de leeftijd van je kind en hoe verantwoordelijk ze kunnen zijn voor een nieuw huisdier. Jonge kinderen, zoals peuters, kunnen katten bang maken of het risico lopen verwondingen op te lopen door een te enthousiaste hond. Andere dieren hebben specialistische zorg nodig. We zullen waar mogelijk leeftijdsgroepen aanbevelen zodat je het beste dier voor jouw kind(eren) kunt kiezen. Houd er rekening mee, ongeacht de leeftijd van je kind, dat je als ouder de belangrijkste verzorger bent van de huisdieren.

Cavia’s

Vanaf welke leeftijd kun je cavia’s houden: 5 jaar en ouder

Hoe oud kunnen cavia’s worden: 5 – 10 jaar

Cavia’s waren erg populair in mijn familie en ideaal om mee te beginnen. Een goede oefening voor mij en m’n zus om te kijken of we dieren konden houden – van het bijvullen van voerbakjes tot het schoonmaken van de kooi. Cavia’s zijn sociale beesten in tegenstelling tot andere knaagdieren. Ze worden graag opgepakt en geaaid. Daarnaast is een grote kooi een musthave zodat ze kunnen rondrennen. Het dieet is eenvoudig en bestaat uit water, hooi, brokjes en verse groenten/fruit. Vitamine C is belangrijk en kun je als supplement kopen bij de betere dierenwinkels. Vanwege de lange tanden is het aan te raden om een kalkblok te plaatsen waarmee ze de tanden kunnen slijpen.

Ratten

Vanaf welke leeftijd kun je ratten houden: 6 jaar en ouder

Hoe oud kunnen ratten worden: 2 – 3 jaar

Hoewel muizen misschien te fragiel zijn voor kinderen zijn ratten een goede keuze omdat ze intelligent en sociaal zijn. Ze bijten niet (tenzij ze erg geïrriteerd zijn) en kunnen tegen op de grond vallen. Net als cavia’s moet je ratten in een groep houden dus je zult er meer dan één moeten aanschaffen. De mannetjes vinden het fantastisch om rustig op de schouder van je kind te zitten of om op schoot te kruipen. Je kunt ze zelfs trucjes leren! Het is wel belangrijk om je kind te leren hoe je om moet gaan met een rat. En pas op, pak ze nooit bij hun staart!

Parkieten

Vanaf welke leeftijd kun je parkieten houden: 8 jaar en ouder

Hoe oud kunnen parkieten worden: 7 – 10 jaar

Parkieten zijn fantastische huisdieren voor kinderen: ze zijn klein, spraakzaam, sociaal en je kunt ze eenvoudige trucjes leren! Hoe meer je kind om gaat met de parkiet hoe tammer ie wordt. Het is geen uitzondering als de parkiet op de schouder van je kind gaat zitten of uit je handen eet. Ze worden doodongelukkig als ze de kooi niet uit kunnen: laat je parkiet rondlopen zoals elk ander huisdier (als ze dat willen en als het veilig is om dat te doen) en laat ze terugkeren naar hun kooi om te slapen. De parkiet is een huisdier dat past bij oudere kinderen. Jonge kinderen begrijpen nog niet hoe ze voorzichtig met een vogel moeten om gaan en/of vergeten het deurtje van de kooi te sluiten.

Honden

Vanaf welke leeftijd kun je honden houden: 6 jaar en ouder

Hoe oud kunnen honden worden: tot 15 jaar (afhankelijk van ras)

Elk kind wil een puppy! Maar een puppy groeit natuurlijk uit tot een hond en dat vraagt om verantwoordelijkheid. Daarom raden we aan te wachten tot je kind zes jaar of ouder is (bij voorkeur 10 jaar) voordat je overweegt om een hond te nemen. Overigens zullen alle gezinsleden een stem hebben of er een hond in huis gehaald wordt. Denk dan ook aan het dagelijks voeren, verzorgen, uitlaten, spelen en trainen van je hond. Dit neemt tijd in beslag. En wat voor soort ras kies je dan? Er zijn tientallen rassen. Belangrijk om te onderzoeken welke rassen geschikt zijn voor kinderen. Laat je adviseren door gerenommeerde fokkers of hondeneigenaren (van een ras die jouw voorkeur heeft). Bepaalde rassen zijn onvoorspelbaar als het op kinderen aankomt.

Katten

Vanaf welke leeftijd kun je katten houden: 7 jaar en ouder

Hoe oud kunnen katten worden: tot 20 jaar (afhankelijk van het ras)

Katten zijn in Nederland erg populair en voor velen de favoriet in huis. Dit komt doordat de meeste kattenrassen geschikt zijn voor oudere kinderen. En ja natuurlijk halen ze uit naar kinderen als ze aan de oren, staart of poten trekken. Bepaalde rassen zijn door het sociale karakter beter te houden dan andere, neem de Birmaan, Ragdoll en Maine Coon.

Welke dieren raden we niet aan om als huisdier te houden?

  • Muizen: te klein, kwetsbaar en bang voor mensen. Tenzij ze op jonge leeftijd en op de juiste manier worden behandeld
  • Goudvis: goudvissen zijn erg kwetsbaar, niet sociaal of aaibaar. Wat heb je eraan?!
  • Konijnen: voor peuters af te raden omdat ze niet graag worden opgepakt. Leg dat maar eens uit als ze dat donsige knuffelbeest rond zien huppelen en willen oppakken. Wel een aanrader voor oudere kinderen.
  • Schildpadden, slangen, amfibieën: niet voor jonge kinderen. Reptielen en amfibieën willen niet opgepakt worden. Voor tieners is het een ander verhaal en kan het leven van deze soorten in een (aqua)terrarium erg interessant zijn om te bestuderen.
  • Fretten: kan zelfs voor volwassenen een uitdaging zijn! Hebben niet veel nodig om plots te bijten of uit te halen. Te onvoorspelbaar voor jonge kinderen.
  • Heremietkreeften: zijn erg kwetsbaar als de leefomgeving niet op orde is. Luistert te nauw voor jonge kinderen. Erg leuk en interessant voor oudere kinderen.

Er komt veel kijken bij het eerste huisdier van je kind(eren). Houd niet alleen het karakter van je kind in gedachten maar ook het temperament van het dier. Met de juiste zorg en omgeving kunnen kinderen en dieren het geweldig hebben samen.

Vergeet niet dat huisdieren zorgen voor onaangename geuren, verminderde hygiëne in huis en viezigheid op plaatsen waar je het niet wilt hebben. Houd hier rekening mee, bijvoorbeeld door te kiezen voor betaalbare kinderkleding die lang meegaat (ongeacht het aantal keren wassen).

De waardering van www.skurk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 231 reviews.