Tips om je kinderen beter te laten slapen

Je kunt kinderen helpen om beter te slapen door regelmaat, een rustige slaapomgeving en gezonde gewoonten overdag. Volg de volgende adviezen:

Goede nachtrust voor kinderen

Bij een goede nachtrust gaat het om in slaap vallen en blijven slapen. 

In slaap vallen. De meeste kinderen vallen binnen 20 minuten na het naar bed gaan in slaap. Hoe lang het duurt voordat kinderen in slaap vallen hangt af van hoe slaperig het lichaam is en ook van de dag- en bedtijdroutines. Bedtijdroutines helpen kinderen om te ontspannen voordat ze naar bed gaan zodat ze gemakkelijker in slaap kunnen vallen. Wat moet je (niet) doen voor het slapen gaan? Zorg ervoor dat ze niet te actief zijn kort voor het slapen gaan.

In slaap blijven. Kinderen worden een paar keer in de nacht even wakker maar hebben vaak niet door dat ze wakker zijn. Kinderen zullen na deze korte waakperiodes vanzelf weer in slaap vallen.

Wat kun je doen om je kind beter te laten slapen

1. Regelmaat/bedtijd routine
Een bedtijd routine die elke nacht rond dezelfde tijd begint stimuleert een goed slaappatroon. Een bedtijd routine van in bad, verhaaltje voorlezen en naar bed helpt jonge kinderen bij het inslapen. Voor wat oudere kinderen kan de routine bestaan ​​uit een rustig gesprek met jou als ouder over de dag en daarna een tijdje alleen ontspannen voordat de lichten uitgaan.

2. Ontspan voor het slapengaan
Moedig je kind aan om te ontspannen voordat het naar bed gaat. Oudere kinderen vinden het prettig om tot rust te komen door een boek te lezen, naar zachte muziek te luisteren of te oefenen met ademen om te ontspannen. Als je kind langer dan 30 minuten nodig heeft om in slaap te vallen kan het zijn dat je kind een langere afkoelperiode nodig heeft voordat het de lichten uitdoet om te gaan slapen.

3. Houd regelmatige slaap- en waaktijden aan Er mag niet meer dan 1,5 uur verschil zitten tussen de dagelijkse bed- en wektijden. Dit helpt om de biologische klok van je kind in een vast patroon te houden. En houdt dit aan voor zowel de weekenden en vakanties maar ook voor de schooldagen.

4. Houd de dutjes van oudere kinderen vroeg en kort.
De meeste kinderen stoppen met dutten als ze 3 – 5 jaar oud zijn. Als je kind ouder is dan vijf jaar en nog steeds overdag slaapt probeer het dutje dan niet langer dan 20 minuten te houden en niet tot laat in de middag. Langere en later dutjes doen maken het voor kinderen moeilijker om ‘s nachts in slaap te komen.

5. Zorg ervoor dat je kind zich ‘s nachts veilig voelt.
Als je kind bang is om naar bed te gaan of alleen te zijn in een donkere kamer dan kun je jouw kind belonen wanneer het goed gaat. Het vermijden van enge tv-programma’s, films en computerspellen helpt zeker. Veel kinderen met deze angst voelen zich beter als ze een nachtlampje hebben.

6. Controleer geluid en licht in de slaapkamer van je kind
Controleer of de slaapkamer van je kind te licht of te lawaaierig is om in te slapen. Blauw licht van televisies, computerschermen, telefoons en tablets onderdrukken het melatoninegehalte en vertraagt ​​de slaperigheid.

Het helpt om:

  • apparaten minstens een uur voor het slapengaan uit te schakelen
  • schermen ‘s nachts uit de kamer van je kind te houden
  • de (blauwe) lichten een uur voor het slapengaan te dimmen voor jonge kinderen

Als je kind een nachtlampje gebruikt kies dan een zwakke, warmgekleurde lamp in plaats van een heldere, witte lamp.

7. Vermijd de klok
Als je kind vaak de tijd controleert verplaats de klok dan naar een plek waar het vanuit bed niet te zien is.

8. Eet de juiste hoeveelheid op het beste moment (timing).
Zorg ervoor dat je kind op een “normaal” tijdstip ‘s avonds eet. Als je kind te weinig of te veel eet dan is je kind onrustig. Dit zorgt ervoor dat hij/zij veel moeilijker in slaap komt. ‘s Ochtends helpt een gezond ontbijt om de biologische klok van je kind goed af te stellen, ook voor ‘s avonds.

9. Zorg voor veel natuurlijk licht overdag.
Moedig je kind aan om overdag zoveel mogelijk natuurlijk licht te krijgen, vooral ‘s ochtends. Natuurlijk licht bevordert de melatonine. Dit helpt jouw ​​kind zich overdag wakker en alert te voelen en slaperig tegen bedtijd.

10. Vermijd cafeïne
Cafeïne zit in energiedrankjes, koffie, thee, chocolade en cola. Raad je kind af om deze dingen laat in de middag en avond te eten en biedt dit dan ook op deze momenten niet aan.

Het is altijd een goed idee om je kind te prijzen als je merkt dat jouw kind probeert veranderingen in het slaappatroon aan te brengen of een nieuwe routine uitprobeert.

Als zorgen of angsten de slaap van je kind beïnvloeden

Als er zorgen en angsten zijn waardoor je kind zich niet kan ontspannen voor het slapengaan zijn er een paar dingen die je kunt doen.

Als er een snel en eenvoudig antwoord is op het probleem van je kind kun je dit meteen oplossen. Maar als het probleem meer tijd nodig heeft is het waarschijnlijk het beste om de gevoelens van je kind te erkennen. Bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp dat je je zorgen maakt over de spreekbeurt volgende week’. Laten we er morgenochtend over praten zodat we kunnen bedenken wat we eraan kunnen doen’.

Slaapproblemen kunnen de stemming, het schoolwerk of de relaties van je kind beïnvloeden. Als de slaapproblemen langer dan 2 – 4 weken aanhouden moet je de hulp van de huisarts inroepen.

De waardering van www.skurk.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 252 reviews.